1 burk konserverade svarta bönor ca 240 g
13 färska, urkärnade dadlar
4 msk kakao
4 msk agavesirap
2 tsk vaniljpulver
2 tsk bikarbonat
2–3 msk starkt kaffe
150 g mörk choklad 70 %
1 dl kokosolja
2 ägg
kokosolja och kokosflingor till formen
Topping:
1 dl hackade pistaschnötter att strö över
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bönorna i en sil och skölj dem noga. Mixa ihop till en jämn smet tillsammans med dadlar i en matberedare. Tillsätt kakao, agavesirap, vaniljpulver, bikarbonat och kaffe och mixa lite till.
Smält chokladen i ett vattenbad tillsammans med kokosoljan. Vispa äggen fluffigt i en bunke. Rör ner chokladblandningen i en bunken och vispa ihop till en slät smet. Blanda ner bönsmeten och rör om tills allt är ordentligt blandat.
Smörj en springform, cirka 20×20 cm. med kokosolja och bröa med kokosflingor. För dela smeten jämnt i formen och strö över pistaschnötterna.
Grädda kakan i mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Kakan är kladdig när du tar ut den, men den stelnar när den svalnar.
Receptet kommer från boken baka glutenfritt med Ulrika, Bonnier fakta