Marängdröm med citronkräm och vispgrädde

Glutenfri marängtårta med citronkräm recept
Seg, söt maräng med syrlig citruskräm och färsk citrus blir till en härlig paj. Perfekt att den dessutom är glutenfri!
Annons
Glutenfri marängtårta med citronkräm recept
Ljuvlig glutenfri marängtårta toppad med citronkräm, choklad och citrusfrukter!

Glutenfri marängtårta med citronkräm – recept

Krispig maräng som är toppad med citronkräm, visgrädde, mörk choklad och citrusfrukter – vilken marängtårta! Här får du ett recept på glutenfri marängtårta med sötsyrlig smak av citron!

Annons

• ca 10 pers

4 äggvitor
½ tsk färskpressad citronsaft
2 ½ dl socker

Citronkräm
4 äggulor
finrivet skal av 1 citron
1 dl färskpressad citronsaft
1 dl vispgrädde
1 ¼ dl socker
1 msk potatismjöl
25 g osaltat smör

Servering
3 dl vispgrädde
3 apelsiner eller blodapelsiner
ca 8 kumquater
1 lime
25 g mörk choklad
citronmeliss

1. Dela äggen och häll äggvitorna i en absolut ren bunke. Låt dem stå framme en stund så att de blir rumsvarma.
2. Sätt ugnen på 125°. Smörj en pajform mycket tunt med matfett. Formen bör mäta ca 26 centimeter i diameter.
3. Tillsätt citronsaften i äggvitorna och vispa samman till ett vitt och fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.
4. Bre ut marängmassan i formen, och en bit upp på kanten. Grädda i nedre delen av ugnen tills det känns torrt och sprött, ca 1–1 ½ timme. Stäng av ugnen och låt skalet torka i eftervärmen med luckan på glänt.
5. Citronkräm: Häll äggulorna i en kastrull. Tillsätt finrivet citronskal, citronsaft, vispgrädde, socker och potatismjöl. Värm på svag värme under ständig vispning tills krämen tjocknar. Den får absolut inte koka! Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret klickvis, rör om mellan varje tillsats. Kyl i kallt vattenbad.
6. Vispa grädden och vänd ner ca ¼ i den kalla citronkrämen. Bre ut på marängskalet. Bre på resten av vispgrädden.
7. Filéa apelsinerna. Lägg de hinnfria klyftorna tillsammans med skivad kumquat och limeskivor på pajen.
8. Bryt chokladen och smält i vattenbad eller på låg effekt i mikron. Ringla den över desserten och garnera med några citronmelissblad. Servera genast.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons