Saftiga glutenfria bullar med vanilj och citron

glutenfria-bullar-med-vaniljfyllning-recept
Lättbakat recept på saftiga glutenfria bullar med vanilj-och citronfyllning! Glutenfri mjölmix och psylliumfröskal i degen.
Annons
glutenfria-bullar-med-vaniljfyllning-recept
Glutenfria bullar med vaniljfyllning och citron – saftiga vetebullar som du gärna bakar fler gånger…

Glutenfria bullar med vaniljfyllning – recept

• ca 35 st
4 dl mjölk
1 ½ msk malda psylliumfröskal, tex fiberhusk
125 g smör eller margarin
1 dl vit sirap
50 g jäst för söta degar
1 ägg
½ tsk salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 10 dl ljus glutenfri mjölmix

Annons
Annons

Fyllning
125 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl färdig vaniljkräm
½ dl socker
1 msk malen kanel
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron, gärna ekologisk

Pensling och garnering
1 lätt uppvispat ägg
pärlsocker

Dessutom behövs
pappersbakformar

Annons

1. Värm mjölken till ca 40 grader. Mät upp fiberhusken i en degbunke och häll mjölken över. Rör om och låt blandningen svälla i ca 5 minuter.
2. Rör matfett och vit sirap vitt och poröst.
3. Smula ner jästen i degvätskan och rör tills den löst sig. Tillsätt matfettsblandningen, ägg, salt, kardemumma och mjölmix. Arbeta degen i maskin i 6–8 minuter, för hand något längre.
4. Fyllning: Lägg matfettet i en rymlig skål. Klicka ner vaniljkrämen lite i taget under omrörning. Tillsätt resterande ingredienser och rör till slät konsistens.
5. Mjöla arbetsbänken med mjölmix och stjälp ut degen. Kavla ut till en fyrkant, ca 30×30 cm. Bre över fyllningen jämnt och rulla samman.
6. Skär upp längden i skivor som läggs med snittytan upp i bullformar. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°.
7. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Tips!
Degar med glutenfritt mjöl är alltid svårare att hantera jämfört med om du bakar med vanligt vetemjöl. Även om den färdigknådade bulldegen verkar väldigt klibbig bör du därför inte tillsätta mer mjöl i bunken. Stjälp ut degen på arbetsbänken, är den då kladdig och svår att hantera kan du tillsätta lite mer mjöl. Men tänk på att ju mindre mjöl du tillsätter, desto saftigare blir bullarna. Känns degen alldeles hopplöst kladdig? Klicka den veka degen i formarna, tryck en fördjupning i varje och skeda ner fyllningen där.

 

Annons

Första hjälpen för dig som är glutenintolerant! 

– Allers i samarbete med Tidningen Glutenfritt –

Gott & Glutenfritt är kursen för dig som vill veta mer om glutenproblem och hur du lever ett gott glutenfritt liv 

Efter att du gått den här kursen kommer du att ha all kunskap och verktyg du behöver för att kunna leva ett normalt och bra liv, trots glutenintolerans.

Annons

Du lär dig vilka råvaror du ska undvika, vilka som är bra för dig, får 72 lättlagade och goda recept för vardag, fest och årets alla högtider. Dessutom kan du dela med dig av recepten till familj och vänner när du ska gå på middag eller fest.

Pris: Just nu 199 kr Ordinarie: 249 kr

knapp ny

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons