Glutenfria piroger med mustig köttfärsröra

glutenfria piroger med köttfärs
Oavsett om det är fest, vardag eller picknickdags - hemlagade spröda piroger med smakfulla fyllningar passar perfekt!
Annons

glutenfria piroger med köttfärs

Perfekta piroger för utfykten!

10-12 piroger
25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 msk neutral matolja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella 10 %
1 tsk salt
7 dl (500 g) glutenfri mjölmix, vi använde Semper för fina degar

Annons

Köttfärsröra:
1 hackad gul lök
1 tärnad röd paprika
2 msk smör eller margarin
400 g köttfärs
3 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1 krm sambal oelek
salt och peppar

Annons

Pensling:
mjölk eller olja

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vatten, olja och fiberhusk. Rör om tills jästen har löst upp sig. Låt blandningen svälla i ca 10 minuter.

Tillsätt kesella, salt och det mesta av mjölmixen, lite i taget. Arbeta samman degen, helst i maskin. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Annons

Fyllningen: Hetta upp matfettet i en stekpanna och fräs lök och paprika några minuter utan att det tar färg. Tillsätt färsen och fräs den grynig. Tillsätt tomatpuré, fond, sambal oelek och låt såsen puttra 8-10 minuter. Om röran ser torr ut, späd med lite vatten i taget. Smaka av.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, (glutenfritt). Knåda den ordentligt. Dela degen i 10-12 lika stora delar och kavla ut varje till en rundel, ca 10-12 cm stor. Fördela fyllningen på varje rundel, vik ihop och nyp kanterna mot varandra.

Placera pirogerna med skarven upp på en bakpappersklädd långpanna. Pensla och grädda i ugnens mitt 10-12 minuter.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons