Jansson frestelse med karamelliserad lök

Godaste janssons frestelse recept
I år blir janssons frestelse extra läcker! Karamelliserad lök ger en härlig smakbrytning till krämig potatis och ansjovisens sälta.
Annons
Godaste janssons frestelse recept
Godaste receptet på janssons frestelse hittar du här!

Godaste janssons frestelse – recept

Recept på godaste janssons frestelse! Krämig janssons frestelse med potatis, smör, vispgrädde och god sälta från ansjovis! Den klassiska Janssons frestelse får det lilla extra av karamelliserd lök – en god nyhet till julbordet.

Annons

• 10 pers • 2 tim

knappt 2 kg potatis
2–3 burkar ansjovisfiléer à 100 g (ta den större mängden ansjovis om du vill ha rejält med sälta och smak)
25 g smör + 2 msk till formen
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ dl ströbröd

Karamelliserad lök
3 gula lökar
50 g smör
3 msk ljust muskovadosocker

1. Karamelliserad lök: Skala löken och skiva den tunt. Smält matfettet i en stekpanna. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknar, men utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sockret och rör om, låt fräsa ihop ytterligare 5 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Skala och strimla potatisen. Häll av ansjovisen, men spara spadet.
4. Smörj en ugnsfast form med smör. Varva potatis, karamelliserad lök och ansjovisfiléer i formen. Det ska vara potatis i botten och på toppen.
5. Koka upp grädde och mjölk. Rör ner ansjovisspadet. Häll blandningen i formen. Klicka på smöret och strö över ströbröd.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 ½ timme.

Recept: Maja Rehwin
Bild: Christina Uhlin

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons