Godaste marängtårtan med rabarber och vit choklad

Godaste marängtårtan med rabarber och vit choklad
Marängtårta är supergott. Allt i det här receptet går att förbereda. Sen är det bara att lägga ihop tårtan precis före servering.
Annons
Marängtårta med kompott och chokladkräm.

Marängtårta med rabarberkompott och chokladkräm – recept

Lägg ihop tårtan precis före servering men förbered gärna dagen före så att marängen fått vila och fyllningarna är väl kylda.

• 8–12 pers • ca 1 tim 15 min

Marängbottnar

5 äggvitor
3 dl strösocker
2 krm ättiksprit, 12%

Annons

Rabarber- och jordgubbskompott

500 g rabarber
500 g jordgubbar
2 dl strösocker
3 msk vatten

Vit chokladkräm

200 g vit choklad
400 g färskost
2 dl florsocker
250 g vaniljkvarg
3 dl vispgrädde
citronmeliss

Garnering

citronmeliss
hyvlad vit choklad

Annons
Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Marängbottnar: Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner hälften av sockret och ättikspriten. Vänd försiktigt ner resten av sockret.
3. Bred ut smeten i två cirklar (25–27 cm, den ena kan man göra något mindre än den andra) på var sitt bakpapper och sätt in i ugnen. Stäng av värmen efter 4 minuter och låt marängen stå kvar i ugnen över natten eller tills ugnen kallnat.
4. Kompott: Skär rabarbern och jordgubbarna fint och låt dem puttra ihop med socker och vatten i ca 20 minuter till en kompott. Låt svalna och ställ i kylskåp.
5. Chokladkräm: Bryt chokladen i bitar och smält över varmt vattenbad. Vispa färskost och florsocker till en slät smet. Blanda ner smält choklad och kvarg, rör om till en krämig smet. Ställ svalt.
6. Lägg ut en marängbotten (den större) på ett runt uppläggningsfat. Vispa grädden hårt och rör ner i chokladkrämen. Bred ett lager chokladkräm på marängen och sedan ett lager kompott. Lägg på den andra marängbottnen, bred ut chokladkrämen och toppa med kompott. Garnera med citronmeliss och hyvlad vit choklad.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons