Gott som på kondis – vaniljgömma med marängtopp – recept

Gott som på kondis – vaniljgömma med marängtopp – recept
Baka härliga bakelser med mördeg. Fyll med vaniljkräm och bär. Toppa med maräng.
Annons
Spritsa maräng på toppen av den vaniljfyllda bakelsen.
Fluffigt god bakelse med vaniljfyllning, bär och maräng. Foto: Olof Abrahamsson

Vaniljgömma med marängtopp

12–15 stycken
1 timme

Mördeg
150 g smör
1 dl florsocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 äggula

Vaniljkräm
1 stor äggula
1 msk socker
1 msk potatismjöl
3 1/2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker eller 1 vaniljstång + 1 msk florsocker

Annons

Fyllning
2–3 dl bär, hallon, blåbär, vinbär.

Maräng
3 äggvitor
1 1/2 dl florsocker

Gör så här
1. Vaniljkräm: Blanda alla ingredienser utom 2 dl vispgrädde i en rostfri kastrull. Sjud under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen svalna i kallt vattenbad. Rör om då och då.
2. Mördeg: Blanda degen i en matberedare, eller för hand, bara tills allt är blandat. Forma en rulle, lägg den i plast och låt den vila i kyl ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
3. Dela och tumma ut degen i stadiga formar, gärna av aluminum eller mycket stadig papp. Grädda i ca 7–10 minuter beroende på formarnas sort och hur stora de är. Låt svalna.
4. Vispa den resterande grädden och blanda ner i vaniljkrämen. Fördela vaniljkrämen i formarna, lägg på valfria bär.
5. Vispa äggvitorna fluffigt och tillsätt sockret efter hand under vispning tills det blir ett fast, blankt skum. Spritsa skummet över formarna och bränn av med brännare eller i ugn, 250˚ ev grillvärme i någon minut. Passa hela tiden, för det går fort.

Baka också: Snöprinsesstårta

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons