Krämig gratäng med brysselkål

Gratäng med brysselkål och västerbottenost recept
Små pärllökar och brysselkål i en krämig gratäng toppad med västerbottensost.
Annons
Gratäng med brysselkål och västerbottenost recept
Recept på en krämig gratäng med brysselkål och västerbottensost. Foto: Sophie Håkansson

Gratäng med brysselkål och västerbottenost – recept

Recept på en krämig gratäng med brysselkål och västerbottensost. Vegetarisk brysselkålsgratäng med pärlök eller steklök samt riven ost.

• ca 10 bufféportioner • ca 50 min

Annons

750 g brysselkål
ca 300 g pärllök eller steklök
125 g grovriven västerbottensost

Sås
3 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl vatten
4 dl vispgrädde
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Garnering
färsk timjan

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär bort ändarna på brysselkålen och skala löken. Förväll det tillsammans i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.
3. Sås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Vispa runt så att det inte bränner vid. Häll i vattnet och sedan grädde under ständig omrörning. Smula ner buljongtärningarna. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Lägg löken och brysselkålen i en ugnsfast form, ca 20×30 cm. Häll över såsen och den grovrivna osten.
5. Gratinera i mitten av ugnen tills den fått fin färg, 30–35 minuter. Garnera med färsk timjan vid servering.

Av Louise Bondebjer

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons