Sötpotatisgratäng med rosmarin

Sötpotatisgratäng med rosmarin
Mild men fyllig blir gratängen med sötpotatis. Kallskuret passar bra till – skinka, salami eller annan favorit från charkdisken! 
Annons
Gratäng med sötpotatis recept
Enkelt recept på en krämig gratäng med sötpotatis och morötter som får sting av sambal oelek – en chilipasta på burk.

4 personer

700 g sötpotatis
300 g morötter
2 gula lökar
salt, peppar
1 msk hackad rosmarin
4 dl vispgrädde
½ dl crème fraiche
2 tsk sambal oelek
1 ½ dl riven lagrad ost

Garnering:
kryddgrönt, t ex rosmarin

Annons

Sätt ugnen på 225°.

Skala och skiva morötter och sötpotatis. Skala och skiva lök. Varva potatis, morötter och lök i en smord ugnsfast form. Krydda med salt, peppar och finhackad rosmarin mellan varven.

Vispa samman grädde, crème fraiche och sambal oelek och häll i formen. Peta med en gaffel så att gratängsåsen rinner ner mellan lagren.

Strö över riven ost och grädda strax under ugnens mitt i ca 40-45 minuter eller tills potatisen känns klar och fått fin färg.
Tag ut och garnera med kryddgrönt.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också våra andra läckra recept på potatisgratänger

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons