Primörgratäng 
med sparris och dillpesto

Gratäng med sparris morötter och dill recept
Läckra primörer i form av sparris, färskpotatis och späda morötter i en läcker krämig gratäng. Lite extra smak får den av hemgjord dillpesto!
Annons

Gratäng med sparris morötter och dill recept

Gratäng med sparris morötter och dill – recept

4 personer

500 g färskpotatis, kokt
150 g sockerärter eller sugar snaps
1 knippe grön sparris
1 knippe späda morötter
4 dl crème fraiche
2 dl vitt vin
2 ½ dl riven lagrad ost
Dillpesto:
40–50 g dill
¾ dl olivolja
30 g parmesanost, riven
30 g pinjenötter
Garnering:
kryddgrönt

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Dillpesto: Hacka dillen och blanda med lite av oljan. Tillsätt resterande ingredienser och mixa med en stavmixer.
3. Halvera eller kvarta potatisen och blanda den med peston.
4. Koka sugar snapsen, ca 1 mi-nut; halvera dem sedan. Koka sparrisen i lättsaltat vatten, ca 3 minuter. Spola av i kallt vatten och dela i mindre bitar. Koka morötterna i lättsaltat vatten, ca 2 minuter; dela dem sedan på längden. Blanda grönsakerna med potatisen och lägg i en smord ugnsform.
5. Blanda crème fraiche och vin. Häll blandningen i formen. Strö över riven ost och gratinera mitt i ugnen, 15–20 minuter. Garnera med kryddgrönt vid servering.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Lax- och spenatgratäng

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons