Grillad fläskfilé med paprikamajonnäs

Grillad fläskfilé med paprikamajonnäs
Slå till med en lyxig grillmiddag! Vad sägs om fläskfilé med bbq-rub, grillade grönsaker, rostad paprikamajonnäs och örtsmör?
Annons

Grillad fläskfilé med bbq-rub

4 personer
ca 600 g fläskfilé
Bbq-rub:
3 msk farinsocker
1 msk mald koriander
2 tsk mald ingefära
2 tsk dragon
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
Servering:
grillade grönsaker, se recept
örtsmör, se recept
rostad paprikamajo, se recept

Annons

1. Putsa köttet runt om.
2. Bbq-rub: Stöt samtliga ingredienser till rubben i en mortel. Gnid in köttet runt om med 2/3 av kryddblandningen.
3. Grilla köttet runt om över glöden. Grilla klart på indirekt grillning tills innertemperaturen är 68°. Skiva upp köttet och strö över resten av rubben. Servera med örtsmör och grillade grönsaker.

Annons

Grillade grönsaker

4 personer

600 g sötpotatis
2 rödlökar
1 zucchini
1 röd paprika
150 g sparris
1 citron
salt och peppar

1. Skala och skär sötpotatisen i 1 cm tjocka skivor. Dela lökarna med skalet kvar. Skär zucchinin i grova stavar. Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Bryt av och kasta nedersta biten på sparrisen. Dela citronen på mitten.
2. Grilla alla grönsaker tills de är mjuka och fått fin färg. Grilla citronhalvorna med snittytan mot grillgallret.
3. Lägg upp grönsakerna. Pressa citronsaft över och krydda med salt och peppar.

Rostad paprikamajonnäs

4 personer

2 grillade paprikor
1 röd chilipepparfrukt
2 skivor vitt bröd
1 vitlöksklyfta
2 äggulor
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 dl rapsolja
2 msk olivolja
salt

Annons

1. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Dela chilin och skär bort innerväggar och kärnor. Skär bort kanterna på brödskivorna och skär inkråmet i bitar.
2. Mixa paprika, chili, bröd, riven vitlök, äggulor, vinäger, paprikapulver och spiskummin. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning. Smaka av med salt.

Örtsmör

Rör samman 100 g rumsvarmt smör, 2 msk hackad färsk rosmarin, 1 riven vitlöksklyfta och rivet skal av 1/2 citron. Smaka av med salt och peppar.

Recept: Kerstin Svensson
Foto: Olof Abrahamsson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons