Grunddeg till saffransvetebröd

Saffransbutterkaka
Annons

Saffransbutterkaka

Grundreceptet räcker till 1 saffransdoftande fuskbutterkaka i långpanna samt 15 lussekatter

50 g jäst
4½ dl mjölk (rumstemp)
1–2 kuvert saffran (0,5 g–1 g)
½–1 tsk stött kardemumma
1½ dl strösocker
½ tsk salt
ca 14-15 dl vetemjöl special
175 g mjukt smör

Annons

 

Gör så här

1. Smula ner jästen i en skål och rör ut den med lite av mjölken. Ta i resten av mjölken, saffranskornen, kardemumman, sockret och saltet.

2. Rör i ca hälften av mjölet. Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 1½ tim.

3. Baka ut degen till valfritt saffransbröd. Passar utmärkt till saffransdoftande fuskbutterkaka och klassiska lussekatter.

 

Läs mer

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons