Håll vikten med vår nyttiga veckomeny

nyttig-vardagsmat
Gå ner i vikt, eller håll drömvikten, med vår nyttiga och kaloriberäknade veckomeny. Här hittar du recept på vardagsmat som är mättande och lätt att laga. Perfekt för dig som vill äta mat som både gör och smakar gott!
Annons
nyttig-veckomeny
Mozzarellafyllda färsbullar – nyttig och supergott.

1. Mozzarellafyllda färsbullar

530 kcal/port

2 msk ströbröd
2 msk vatten
1 litet ägg
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk finhackad gul lök
2 msk hackad färsk basilika
250 g nötfärs (10 %)
65 g mozzarella
1 msk smör till stekning

Annons

Tomatsås
½ dl chilisås
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
2 msk hackad basilika

Till servering
1 dl bulgur
2 salladslökar
½ röd chili

Gör så här
1. Blanda ströbröd, vatten, ägg, salt och peppar i en bunke, låt stå 5 min. Blanda ner lök, basilika och färs till en slät smet.

2. Skär mozzarellan i 8 bitar. Forma 8 köttbullar med vattensköljda händer. Gör en grop i köttbullen med tummen, lägg dit en bit mozzarella och täck med färs. Stek i smör ca 7 min runt om.

3. Tomatsås: Värm chilisås, vatten och tomatpuré. Smaka av med salt och peppar och vänd ner basilikan.

4. Servering: Koka bulgur enl anv på förp. Blanda med strimlad salladslök och finhackad chili.

nyttig-veckomeny
Jordärtskockssoppan blir extra god om du toppar den med bacon.

2. Jordärtskockssoppa med baconsmul

483 kcal/port

300 g jordärtskockor
125 g potatis (mjölig sort)
½ gul lök
4 dl vatten
½ dl vitt vin
1 hönsbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
salt, svartpeppar
ev ½ msk pressad citronsaft

Till servering
70 g bacon
1 dl frysta gröna ärter
25 g finriven parmesanost

Gör så här

1. Skala och skär jordärtskockor, potatis och lök i bitar. Lägg i kastrull och tillsätt vatten, vin och buljongtärning. Koka tills allt är mjukt, ca 15 min under lock.

2. Tillsätt grädden och mixa soppan slät med stavmixer. Späd ev till önskad konsistens med vatten. Smaka av med salt, peppar och ev citron.

3. Servering: Stek baconskivorna knapriga och dela dem sedan i bitar. Koka ärterna hastigt i saltat vatten, låt rinna av och blanda med bacon. Strö parmesan över soppan och toppa med bacon- och ärtblandningen.

nyttig-veckomeny
Rosta grönsaker och servera med dragonsås.

3. Rostade grönsaker och dragonsås

1 dl beluga- el puylinser
300 g blomkål
200 g morot
250 g små tomater på kvist
1 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar

Sås
1 dl matyoghurt (8 %)
2 msk lättmajonnäs
1 tsk fransk senap
½ tsk torkad dragon

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Koka linserna enl anv på förp.

2. Skär blomkålen i buketter. Skala och skär moroten i bitar. Lägg över på plåt med bakpapper tillsammans med tomaterna och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i ugn, ca 20 min.

3. Sås: Blanda yoghurt, majonnäs, senap och dragon. Smaka av med salt och peppar.

 

nyttig-veckomeny
Låt kycklingen få sällskap av curry och äpple.

4. Currykyckling med äpple

495 kcal/port

½ gul lök
½ äpple
250 g kycklinglårfiléer
1 tsk curry
½ msk smör till stekning
1 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde
½ hönsbuljongtärning
salt, svartpeppar

Till servering
1 dl ris (okokt mått)
½ äpple
2 msk rostade kokoschips
grönsallad

Gör så här
1. Finhacka löken. Skala och tärna äpplet. Skär kycklingen i bitar. Fräs lök, äpple och curry i smör i en kastrull. Tillsätt kycklingbitarna och låt fräsa med en stund.

2. Tillsätt vatten, grädde och buljongtärning, låt sjuda 15–20 min. Salta och peppra.

3. Servering: Koka riset enl anv på förp. Kärna ur och skär äpplet i stavar. Strö äpple och kokoschips över kycklinggrytan, servera med kokt ris och sallad.

nyttig-veckomeny
Ugnsbakad torsk i tomatsås passar perfekt en stressig vardag.

5. Ugnsbakad torsk i tomatsås

420 kcal/port

300 g torskfilé
salt, svartpeppar
35 g färsk babyspenat
3 stora tomater (ca 500 g)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja till stekning
½ tsk sambal oelek
½ tsk oregano
ca 1 dl vatten

Till servering
1 dl ris (okokt mått)
1 msk hackad persilja
35 g babyspenat

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Salta och peppra torsken. Lägg spenaten i en ugnsform och fisken ovanpå.

2. Tärna tomaterna. Finhacka lök och vitlök. Fräs tomat, lök och vitlök i olja tills allt mjuknat, salta och peppra. Tillsätt sambal oelek, oregano och vatten. Mixa såsen till önskad konsistens.

3. Häll såsen över fisken och tillaga i ugn ca 20 min.

4. Servering: Koka riset enl anv på förp. Strö persilja över fisken och servera med ris och spenat.

Recepten är beräknade för 2 portioner.

Läs mer:

 

Av: Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons