Håll vikten med vår hälsosamma veckomeny

nyttig-veckomeny-puff
Annons

Den här veckan bjuder vi på thailändsk kycklinggryta, klassiska rårakor och värmande broccolisoppa. Lättlagat, smakrikt och mättande.

rarakor-nyttiga-recept
Lyxiga rårakor med krämig räkröra. Foto: Eva Hildén Smith

1. Rårakor med krämig räkröra

490 kcal/port

400 g potatis
2 krm salt
1 dl grovt riven parmesanost (ca 50 g)
2 msk smör
Räkröra
150 g skalade räkor
½ dl lätt crème fraiche
½ dl hackad dill
finrivet skal av ½ citron
½ msk pressad citronsaft
salt, svartpeppar

Annons

Gör så här

1. Räkröra: Blanda räkor, crème fraiche, dill, citronskal och lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

2. Skala och riv potatisen grovt. Blanda med salt och parmesanost. Värm en stekpanna med lite smör och låt det bli gyllene i färgen.

3. Lägg ut hälften av potatisen i 3 högar och platta till ordentligt. Stek tills potatisen mjuknat, fått fin färg och är knaprig. Upprepa med resterande potatis.

4. Fördela räkorna på rårakorna och servera ev med lite citron.

broccolisoppa-nyttigt-recept
Broccolisoppan är både god, mättande och kalorisnål. Foto: Eva Hildén Smith

2. Broccolisoppa och ostrullar

560 kcal/port

½ gul lök
½ msk smör
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
250 g broccoli
1 dl matlagningsgrädde
1 krm riven muskotnöt
salt, svartpeppar

Parmesanrullar
1 filodegsark
80 g grovriven parmesan (1½–2 dl)
30 g grovhackade valnötter (ca ½ dl)
35 g babyspenat
1 msk smör

Gör så här

1. Skala, hacka och fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärning.

2. Ansa broccolin och skär i bitar, även stjälken (skala den först). Lägg ner i kastrullen och sjud under lock ca 10 min. Mixa soppan slät och tillsätt grädden. Smaka av med muskot, salt och peppar.

3. Parmesanrullar: Lägg ut filodegsarket och dela i 4 bitar. Lägg undan 2 msk parmesan till serveringen. Strö resten över degarken. Strö över nötter och spenat och rulla ihop. Stek rullarna till fin färg i smöret.

4. Servera soppan i skålar och strö över den sparade parmesanen. Servera med parmesanrullarna.

Lax-i-saffranssas-nyttigt-recept
Lax som får härlig smak av den ljuvliga saffranssåsen. Foto: Eva Hildén Smith

3. Lax i saffranssås

510 kcal/port

250 g laxfilé
100 g cocktailtomater
1 dl lätt crème fraiche
1 dl vatten
½ fiskbuljongtärning
½ msk tomatpuré
½ krm saffran
½ msk maizena ljus redning
salt, peppar
1 msk hackad dill

Till servering
300 g potatis
2 gemsallad
2 tsk olivolja

Gör så här

1. Koka potatisen i lättsaltat vatten. Skär laxen i kuber. Dela tomaterna.

2. Vispa samman crème fraiche, vatten, smulad buljongtärning, tomatpuré, saffran och maizena i en liten traktörpanna. Låt koka upp.

3. Lägg i lax och tomater. Låt puttra under lock ca 5 min. Smaka av med salt och peppar samt vänd ner dill.

4. Dela och stek salladen i lite olja, salta och peppra lätt. Servera laxen i sin sås med potatis och stekt gemsallad.

kycklinggryta-nyttigt-recept
En smakrik kycklinggryta är alltid rätt. Foto: Eva Hildén Smith

4. Kyckling- & kokosgryta

555 kcal/port

250 g kycklingfärs
1 litet ägg
1 msk finriven färsk ingefära
1 röd chili
½ tsk salt
1 burk lätt kokosmjölk
ca 2 msk konc kycklingfond
1 tsk rårörsocker
2 salladslökar
1 spetspaprika
finrivet skal av 1 lime

Till servering
100 g äggnudlar
lime
färsk koriander

Gör så här

1. Blanda kycklingfärs, ägg, ingefära, 1/2 finhackad chili och salt. Forma till 8 bollar.

2. Koka upp kokosmjölk med fond, 1/2 skivad chili och socker. Koka upp och lägg ner färsbollarna i såsen och sjud 5–7 min så de är genomkokta.

3. Skiva salladslöken och strimla paprikan. Vänd sedan ner limeskal, salladslök och paprika i grytan. Smaka av med salt och peppar.

4. Koka nudlarna enl anv på förp och servera med grytan, lime och gärna färsk koriander.

ryggbiff-nyttiga-recept
Festmat när den är som bäst! Foto: Eva Hildén Smith

5. Ryggbiff med fetaostcrème

500 kcal/port

250 g ryggbiff el rostas
½ msk smör
salt, svartpeppar

Fetaostcrème
½ dl lätt crème fraiche
50 g fetaost
1 tsk flytande honung
1 msk hackad persilja

Tomatsallad
400 g blandade tomater
150 g haricots verts
½ rödlök
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
½–1 krm malen kryddnejlika

Gör så här

1. Fetaostcrème: Mosa samman crème fraiche, fetaost och honung. Smaka av med salt och peppar och vänd ner persilja.

2. Tomatsallad: Skär tomaterna i bitar. Koka haricots verts i saltat vatten 2–3 min, lägg dem i kallt vatten. Skala och skiva löken tunt. Blanda tomat, bönor och lök.

3. Rör ihop olja, vinäger och nejlika. Salta och peppra. Vänd ner i salladen och låt stå till serveringen.

4. Stek köttet i smör till önskad stekgrad. Salta och peppra rikligt.

 

OBS! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

blomkal-nyttigt

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons