Saftig kyckling i currysås

hel-kyckling-i-curry-recept
Det här enkla receptet på majskyckling i currysås är en riktig klassiker! Servera nykokt jasminris till den krämiga såsen.
Annons
hel-kyckling-i-curry-recept
Hel kyckling i currysås – husmanskost när den är som bäst.

Hel kyckling med currysås och jasminris – recept

Bjud på kockens klassiska currykyckling – här hittar du receptet på kycklingen i currysås!

• 4 pers • 1 tim

1 majskyckling, ca 1 ½–2 kg
2 morötter
10 cm purjolök
1 gul lök
2 hönsbuljongtärningar
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
2 tsk salt

Annons

Sås
2 msk smör
2 msk curry
5 dl buljong från kycklingen
2 dl grädde
1–2 tsk majsstärkelse
salt
peppar

Servering
2–3 morötter
nykokt jasminris
1 äpple i skivor
hackad persilja

1. Skär alla grönsaker i bitar. Skölj kycklingen i kallt vatten och lägg i en kastrull tillsammans med grönsaker, buljongtärning och kryddor. Häll på vatten så det täcker och låt småputtra i 30 minuter. Ta grytan från värmen.
2. Skala morötterna till serveringen och skär i bitar. Koka dem mjuka i buljongen.
3. Sås: Smält smöret i en kastrull och pudra ner curryn. Sila ner 5 dl buljong i kastrullen och häll på grädden. Låt koka i ca 15 minuter. Red såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera kycklingen med såsen, nykokta morötter, äppelskivor och jasminris. Lite hackad persilja över sätter lite färg.

Tips!

Om man inte har en kastrull som rymmer hela kycklingen går det bra att stycka den i bitar. Då tar inte kycklingen så stor plats.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Fredrik Ödman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons