Helstekt kyckling med ugnsgrönsaker – recept

Helstekt kyckling med ugnsgrönsaker – recept
Långstekt majskyckling är saftigt läcker med svampsås. Servera med ugnsrostade grönsaker i dinkelsallad. Superfestligt och dessutom mycket enklare att laga än det ser ut!
Annons
Saftig majskyckling som långsteks i ugn. Servera med grönsaker och svampsås.
Suverän bjudmat! Helstekt kyckling med ugnsstekta grönsaker. Foto: Lisa Björner

Helstekt kyckling med ugnsgrönsaker – recept

6 portioner
3 timmar

Ingredienser
1 hel majskyckling, 2 kg
4 msk smör
2 msk soja
1 tsk salt
2 krm peppar

Rostade grönsaker
2 rödlökar
500 g pumpa eller morötter
1 squash
3 paprikor
400 g broccolibuketter
2 msk olja
3 dl hel dinkel

Annons

Sås
250 g färsk svamp
2 msk smör
1 liten finhackad schalottenlök
3 msk vetemjöl
3 dl köttbuljong + sky
2 dl grädde
1/2 msk soja
1 tsk salt
2 krm peppar
2 krm timjan

Servering
rönnbärsgelé

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat. Smält smöret och blanda det med soja. Pensla kycklingen med det. Salta och peppra. Sätt in i ugnen 30 minuter. Sänk värmen till 150°.
2. Låt kycklingen stå inne i ugnen ytterligare ca 2 timmar. Ös den då och då med sky och marinad. Lägg folie över kycklingen om den får för mycket färg. Sätt in en köttermometer vid benet på låret. Kycklingen är färdig vid 70°. Prova med en sticka i låret. Om det kommer ut klar vätska är den färdig.
3. Skala lök och pumpa och skär dem i bitar. Skär squash och paprikor i bitar. Blanda med broccolibuketter och olja. Strö ut allt på en plåt och ugnsstek med kycklingen ca 30 minuter. Koka dinkeln i 12 minuter.
4. Ansa svampen, skär den i bitar. Stek den med löken i smöret. Strö över vetemjölet och blanda. Tillsätt buljong, sky och grädde. Låt såsen småkoka ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt soja. Smaka av med salt, peppar och timjan.
5. Blanda dinkeln med rostade grönsaker. Servera det till kycklingen med svampsåsen och rönnbärsgelé.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons