Helstekt rostbiff 
med tryffelsmör

Helstekt rostbiff med kryddsmör recept
Helstek rostbiff är perfekt bjudmat då det sköter sig själv i ugnen. Servera med ett läckert tryffelsmör och sparris!
Annons

Helstekt rostbiff med kryddsmör recept

Helstekt rostbiff med kryddsmör

4 personer

500–700 g hel rostas
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör
1 knippe grön sparris
ca 2 msk olivolja
flingsalt
900 g färskpotatis
3 msk finhackade örter
4 majskolvar

Annons

Tryffelsmör:
2 skogschampinjoner
2 msk smör till stekning
½ tsk flingsalt
200 g smör, rumsvarmt
1 tsk tryffelolja

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Putsa köttet och bind upp det med ett steksnöre. Salta och peppra runt om.
3. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet runt om. Placera köttet i en ugnsfast form och tillaga strax under ugnens mitt tills köttet har en innertemperatur på 58–60° (för rosa kött). Ta ut och låt köttet vila innan du skär upp det i skivor.
4. Bryt av basen på sparrisen och grilla eller stek den lite lätt i en stekpanna i olivolja i ett par minuter. Strö över lite flingsalt.
5. Tvätta potatisen och halvera stora potatisar. Fördela i en bakplåtspappersklädd långpanna, häll över olja, strö över flingsalt och örter, vänd runt.
6. Rosta potatisen strax under ugnens mitt, ca 25 minuter.
7. Ansa majskolvarna och koka dem i lättsaltat vatten tills de känns mjuka, eller grilla dem 2–3 minuter på varje sida.
8. Tryffelsmör: Finhacka champinjonerna. Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Stek svampen och salta. Ta av från plattan och låt svalna. Blanda svampen med 200 g smör. Tillsätt tryffeloljan och rör om. Rulla samman smöret till en rulle, eller fördela i portionsskålar och ställ i kylen. Skär rullen i skivor vid serveringstillfället, eller spritsa ut smöret med en sprits. Se till att smöret är rumstempererat om du ska spritsa det.
9. Servera köttet med sparris, potatis, majs och tryffelsmör.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons