Inbakad fläskfilé med örtsmör

Inbakad fläskfilé med örtsmör
Frasiga smördegspaket fyllda med en rejäl skiva fläskfilé och läcker färskostkräm. På toppen ett smältande örtsmör!
Annons
Lägg lite färskostkräm under och en rejäl klick ovanpå varje köttbit. Vik ihop och grädda – eller vänta med gräddningen till gästerna kommit!

Recept: Inbakad fläskfilé med örtsmör

Tips! Receptet är enkelt att dubblera. Det går även bra att förbereda knytena och sedan ställa in dem i ugnen när gästerna anländer. 

• 4 pers • 1 tim

  • 1 fläskfilé, 600–700 g
  • salt och peppar
  • olja till stekning
  • 1 paket smördeg, 250 g
  • 200 g färskost
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl riven parmesanost

Örtsmör

  • 100 g smör
  • 40 g fryst persilja
  • 1 vitlöksklyfta

Tillbehör

  • 200 g vaxbönor
  • 200 g sparris
  • smör och olja till stekning

Så här lagar du inbakad fläskfilé med örtsmör:

  1. Sätt ugnen på 225°.
    Annons

    Putsa fläskfilén fri från hinnor och senor, dela den i 4 bitar. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn köttet runt om till gyllenbrun färg.

  2. Dela smördegen i 4 bitar. Rör ihop färskost, dijonsenap, riven parmesan och svartpeppar efter smak. Klicka ut ca 1 msk färskostkräm på varje smördegsbit, lägg på köttet och fördela resten av färskostkrämen över köttet. Vik ihop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Grädda knytena gyllene i mitten av ugnen, 30–40 minuter.
  3. Örtsmör: Blanda smöret med persiljan. Pressa i vitlöksklyftan. Rör ihop och förvara kallt fram till servering.
  4. Tillbehör: Rensa vaxbönorna och bryt av det nedersta på sparrisen. Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och olja, fräs grönsakerna och salta efter smak. Gör detta precis före servering så att grönsakerna är varma. Servera de varma fläskfiléknytena med en klick örtsmör och varma grönsaker.

Av Maja Rehwin
Bild: Christina Uhlin

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons