Inkokt lax med romsås

Inkokt lax med romsås
Inkokt lax är en klassiker som är lätt att förbereda och festlig att bjuda på. Servera med kokt eller pressad potatis och romsås.
Annons

Inkokt lax med romsås

6 portioner
1 kg hel laxsida

Lag:
1 rödlök, skivad
1 gul lök, skivad
1 1/2 dl ättika, 12 %
6 dl vatten
2 msk salt
1 dl strösocker
6 kryddpepparkorn
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk dillfrön
1 tsk fänkålsfrön
några dillstjälkar

Annons

Garnering:
dillkvistar
rödlök från lagen

Servering:
kokt potatis
kokta grönsaker
romsås

Sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp lagen och låt den sjuda medan du förbereder laxen.
Bena ur laxen och lägg i en ugnsform med höga kanter. Sila lagen över fisken och täck med folie. Spara löken från lagen.
Sätt i en kökstermometer och ställ in formen mitt i ugnen. Ta ut när termometern visar på 55 grader.
Låt svalna så snabbt som möjligt och ställ sedan i kylskåp minst 2 timmer, gärna över natten.
Garnera med dillvippor och löken från lagen. Servera med potatis, grönsaker, romsås och sallad.

Romsås
4 portioner


20 g dill
1/2 gurka
2 dl crème fraiche
80 g röd kaviar
salt, svartpeppar

Grovhacka dillen. Skala och tärna gurkan.
Blanda alla ingredienser och förvara svalt.

Recept Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons