Lyxig smörgåstårta med smak av Italien

Italiensk smörgåstårta
Annons

Italiensk smörgåstårta

10–12 port
9 landgångsbröd el ca 27 skivor stora formbrödsskivor

Fyllning
1 litet grönt äpple (med skalet kvar)
3 salladslökar el en bit späd purjolök
3/4 dl finhackade syltlökar
200 g strimlad rökt skinka
300 g färskost (naturell, pepparrot el vitlök & örter)
2 dl crème fraiche
salt, vitpeppar

Annons

Toppkräm
21/2 dl vispgrädde
250 g mascarponeost el naturell färskost
250 g kesella, ej mager
2–3 msk riven färsk pepparrot

Garnering
200–300 g skivad rökt skinka
100 g lufttorkad skinka
100 g gröna oliver med pimiento
1 ask cocktailtomater, 250 g
1 ask jordgubbar, 250 g
1 hel gurka
1 klyfta honungsmelon
pinjenötter

Kantgarnering
35 g mâchesallad

 

Gör så här

1. Fyllning: Finhacka äpplet och salladslöken i mycket små bitar. Blanda med syltlöken och resten av ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och vitpeppar.

2. Skär bort kanterna på brödet. Lägg upp 3 skivor landgångsbröd bredvid varandra.

3. Bred på hälften av fyllningen och lägg på ett nytt lager bröd. Bred på resterande fyllning. Lägg på ett nytt lager med bröd.

4. Toppkräm: Vispa grädden hårt. Blanda den med mascarpone och kesella. Smaka av med pepparrot. Bred blandningen ovanpå tårtan och på kanten.

5. Garnering: Rulla ihop skinkan till rullar eller rosor. Sätt oliverna på tandpetare. Dela tomater och jordgubbar. Skiva gurkan på längden, ev med osthyvel. Rulla ihop ”gurkbanden”. Skär melonen i tunna skivor.

6. Rosta pinjenötterna i het teflonstekpanna. Passa noga och skaka pannan till fin färg. Garnera tårtan ovanpå med skinka, oliver, grönsaker och frukt. Strö över nötterna.

7. Garnera kanten med salladsblad.

 

Tips!

*Gör i ordning tårtan dagen före serveringen. Förvara den i plast och bred på mascarponeblandningen och garnera samma dag som smörgåstårtan ska serveras.

 

Läs mer

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:
Annons