Kalasfin köttfärsgratäng recept

Köttfärsgratäng
Vardagsgott i festskrud!
Annons

Festlig köttfärsgratäng

4 portioner

500 g köttfärs
1 hackad gul lök
1 msk olja
1 tsk salt
2 krm peppar
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
500 g konserverade tomater
800 g mjölig potatis

Annons

Ostsås
8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
4 dl lagrad riven ost

Serveringsförslag
vitkålssallad
cocktaitomater
basilika

Ugn 175°

 

Så här gör du festlig köttfärsgratäng

1. Stek köttfärs och lök i olja, krydda. Pressa i vitlök. Tillsätt tomatpuré och tomater. Låt sjuda ca 10 min.

Annons

2. Sås: Vispa samman 1 dl mjölk och mjölet i en kastrull. Koka upp och tillsätt resten av mjölken. Låt sjuda 5 min. Salta och peppra. Dra kastrullen från plattan och blanda ner hälften av osten.

3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Låt potatisen få ett uppkok i saltat vatten. Häll av vattnet och varva köttfärs, potatis och ostsås i en smord ugnsform. Toppa med resten av den rivna osten.

4. Tillaga längst ner i ugnen ca 1 tim. Täck ev med folie om den får mycket färg.

 

Foto: Hanneke Bonthuis

 

Varm smörgåstårta med köttfärs recept

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons