Brysselkålgratäng med julskinka och bacon

Brysselkålgratäng med julskinka och bacon
Kål och skinka blir en mumsig kombination i en härlig gratäng.
Annons

Brysselkålsgratäng med julskinka och bacon

4 personer
300 g julskinka
400 g brysselkål eller rödkål
3 dl vispgrädde
3 ägg
3 dl riven ost
salt och peppar
Servering:
1 pkt bacon, 140 g
2 dl rårörda lingon

Annons

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär skinkan i tärningar. Förväll brysselkålen 10 minuter i lättsaltat vatten. Dela brysselkålen på hälften och bryn den lätt i en stekpanna. Använder du rödkål så strimla den och stek den lite glansig i en stekpanna. Blanda julskinka och kål i en gratängform, ca 25×30 cm.
3. Vispa ihop grädde, ägg och ost. Krydda med salt och peppar. Häll det i formen och tillaga gratängen i ugnen i ca 25 minuter.
4. Strimla baconet och stek det knaprigt i en stekpanna. Strö bacon och lingon över gratängen vid servering.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons