Kasslergratäng med pasta och ädelost

Pastagratäng med kassler och ädelost
Enkelt och gott med kassler, pasta och ädelost.
Annons

Pastagratäng med kassler och ädelost

4 personer
Tänk på att både kassler och ädelost är salta råvaror, så var försiktig med saltet.

400 g pasta, valfri sort
olivolja
1 purjolök
400 g färsk spenat
1 röd eller gul paprika
2 msk smör
500 g kassler
2 tomater

Annons

Ostsås:
2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt, svartpeppar
140 g Kvibille gräddädel, riven
1 äggula
1 dl riven lagrad ost

Garnering:
basilika
rostade kvisttomater

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Häll av vattnet och ringla över lite olivolja.

Strimla purjolöken. Skölj spenaten. Kärna ur och tärna paprikan. Fräs lök och paprika mjukt utan att det får färg. Fräs spenaten mjuk, sila bort eventuell överflödig vätska. Blanda pastan och grönsakerna och lägg i en smord ugnsform.

Ostsås: Smält smöret och vispa ner mjölet. Späd med mjölken under omrörning. Låt såsen puttra samman ett par minuter så att den tjocknar.  Tillsätt riven ädelost och rör tills den smälter. Smak av med salt och peppar. Ta av kastrullen från värmen och rör ner äggulan.

Fördela hälften av såsen över pastan och grönsakerna i formen. Skiva kasslern tunt lägg den ovanpå. Skiva tomaterna och stick ner mellan kasslerskivorna. Häll över resten av såsen, peta med en gaffel så att den rinner ner mellan ingredienserna. Strö över lite riven ost och gratinera mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Garnera med basilika och rostade körsbärstomater. Servera med sallad, ost och bröd.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons