Kycklinggryta med bacon och rött vin

klassisk-coq-au-vin-recept
Mustig kycklinggryta med rött vin, bacon, steklök, morötter och champinjoner. Bästa receptet på coq au vin får du här.
Annons
klassisk-coq-au-vin-recept
Klassisk coq au vin värmer gott en ruggig kväll.

Klassisk coq au vin – recept

• 4 pers • 1 tim

ca 1½ kg färsk majskyckling el motsvarande mängd styckad kyckling
½ citron
salt och peppar
olja till stekning
ca 60 g bacon, ½ pkt
2 morötter
4 vitlöksklyftor
ca 5 dl rött vin
2 msk konc
kycklingfond, el 1 hönsbuljongtärning
ca 3 kvistar färsk timjan el 1 krm torkad
1 lagerblad
ca 10 steklökar
100 g champinjoner

Annons

Garnering
3 kvistar färsk timjan

1. Stycka kycklingen och gnid in köttet med citronen. Salta och peppra. Hetta upp oljan och bryn därefter kycklingbitarna i en stekpanna.
2. Lägg över i en gryta. Skär baconet i stora bitar, bryn det och lägg ner i grytan. Skiva morötterna och finhacka vitlöken. Lägg ner i grytan med vinet, fonden, timjan och lagerblad.
3. Låt alltsammans puttra i ca 20 minuter med locket på.
4. Skala löken, skär svampen i kvartar och fräs någon minut i lite olja.
5. Lägg sedan över i grytan. Låt alltsammans småputtra i ytterligare ca 20 minuter.
6. Smaka sedan av med salt och peppar. Garnera med färsk timjan.
7. Servera med en sallad och en bit bröd. Ris eller potatispuré passar bra till.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Fredrik Ödman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons