Kolakex med choklad

Kolakex med choklad
Favoriterna från godishyllan blir ännu godare om du gör dem hemma. Prova chokladkex med mjuk saltkola och mörk choklad – mums!
Annons
Kolakex med guldströssel.
Hemgjorda seg-knapriga kolakex med choklad blir extra vackra med ätbart guldströssel. Foto: Betina Hastoft

Recept Kolakex med choklad

14–16 st
drygt 1 tim + 30 min i kyl och 30 min i frys

Kexbotten:
2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
frön från 1/2 vaniljstång
1/2–1 krm salt
70 g kallt smör
1/2 ägg
2 msk kallt vatten

Annons

Saltkola:
200 g mjuka kolor, som vaniljfudge el Werther’s Original
2 msk vispgrädde
1/2–1 krm salt

Annons

Chokladöverdrag:
200 g mörk choklad
ev ätbart guldströssel

1. Kexbotten: Blanda mjöl, florsocker, vaniljfrön och salt i en skål. Tärna smöret och smula ner i blandningen. Arbeta ihop degen med ägg och vatten utan att knåda för mycket. Vira in degen i plastfolie och lägg i kyl, ca 30 min.

2. Kavla ut degen på mjölat bord till en avlång rektangel, ca 1/2 cm tjock. Skär ut 14–16 avlånga bitar, ca 2×8 cm. Lägg kexen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200° i 15 min, tills de är lätt gyllene. Låt svalna på galler.

3. Saltkola: Smält kolorna tillsammans med grädden på svag värme i en liten kastrull. Rör tills massan är slät. Häll i salt. Ta kastrullen från värmen och låt kolan svalna.

4. Häll saltkolan i en spritspåse med liten, rund tyll och spritsa en kolasträng på varje kex. Ställ in i frys i ca 30 min tills de ska chokladtäckas.

5. Chokladöverdrag: Smält choklad över vattenbad i värmetålig skål. Lägg ett kex i taget på gaffel el liknande, håll över chokladskålen och häll på choklad med sked tills kexet är täckt. Lägg på fat med bakplåtspapper.

Annons

6. Strö ev över ätbart guldströssel innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Rena godiset! Sötsalt jordnötskola.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons