Choklad- och fikonkompott med vaniljtopp

Kompott med choklad och fikon recept
En dessert med verklig finess! Fikon kokta i vin, choklad samt en len vaniljkräm på toppen.
Annons
Kompott med choklad och fikon recept
Ljuvlig kompott med choklad och fikon. Härliga julsmaker ihop med en topping på vanilj.

Kompott med fikon och choklad – recept

Enkelt recept på en krämig kompott på mörk choklad och fikon kokta i rödvin. Toppas med en ljuvlig kräm med smak av vanilj. Dessert i glas är fint att bjuda på och den här passar extra bra till jul.

Annons

• 4 lite större port, 6 något nättare • ca 45 min

Choklad/fikonkompott
8 färska fikon + något till garnering om man vill
50 g mörk choklad
½ dl ljust muscovadosocker
½ dl rött vin

Vaniljkräm
3 äggulor
1 dl strösocker
1 vaniljstång eller ½–1 tsk vaniljpulver
1 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
ev ½ msk majsstärkelse

1. Dela fikonen i mindre bitar. Hacka chokladen fint.
2. Lägg fikonen i en kastrull med sockret och vinet. Låt sjuda ca 10 minuter. Dra av från värmen och blanda ner chokladen, rör tills den har smält. Låt svalna, fördela sedan i glas.
3. Vispa äggulor och socker fluffigt.
4. Dela vaniljstången, skrapa ur vaniljkornen och blanda dem och stången eller vaniljpulvret med mjölk och grädde i en kastrull, låt det koka upp. Rör ner gräddblandningen i äggvispet, lite i taget så att äggulorna inte koagulerar. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
5. Låt sjuda på låg värme tills det tjocknar. Red eventuellt av med majsstärkelse (majsstärkelsen rörs ut med lite kallt vatten och tillsätts under omrörning/sjudning). Toppa eventuellt med ett fikon i klyftor.

Av Sandra Palmqvist
Bild Christina Uhlin

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons