Köttbullar med klassiska tillbehör

kottbullar-med-lingon-och-pressgurka-recept
Köttbullar med potatismos, gräddsås, lingon och pressgurka är klassisk husmanskost. Smaksätt köttbullarna med lite dijonsenap. Underbart gott!
Annons
kottbullar-med-lingon-och-pressgurka-recept
Köttbullar med lingon och pressgurka – husmanskost när den är som bäst. Foto: Fredrik Ödman

Köttbullar med lingon och pressgurka – recept

Hemlagade köttbullar med potatismos, god gräddsås, rårörda lingon och gurka – klassisk husmanskost när den är som bäst. Den funkar både till vardag och fest, lunch och middag. Här får du ett enkelt recept på köttbullar av blandfärs som du smaksätter med dijonsenap.

Annons

• 4 pers • 50 min

700 g blandfärs
1 gul lök
1 msk dijonsenap
¾ dl ströbröd
1 ägg
2 dl grädde
salt
peppar
smör till stekning

Rårörda lingon
3 dl lingon, frysta går bra
1 dl strösocker

Pressgurka
1 gurka
½ tsk salt
2 msk ättiksprit, 12%
¾ dl vatten
3–4 msk socker
½ dl hackad persilja

Annons

Potatismos
700 g potatis av mjölig sort
75 g smör
1–2 dl grädde
malen vitpeppar

Sås
2 dl kalvbuljong
2 dl grädde

1. Skala löken och riv fint på ett rivjärn. Blanda med färsen och resten av ingredienserna till köttbullarna.
2. Rårörda lingon: Blanda lingon med socker tills sockret löst sig.
3. Pressgurka: Blanda salt, ättiksprit, vatten, socker och hackad persilja. Hyvla ner gurkan i en skål och häll över lagen.
4. Potatismos: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet och mosa potatisen med en potatisstöt. Blanda ner smör och grädde lite i taget och smaka av med salt och vitpeppar.
5. Forma färsen till små bollar och lägg på en flat tallrik som spolats med kallt vatten.
6. Hetta upp smöret i en stekpanna. När smöret skiftar mot brunt ”halkar” man ner köttbullarna i pannan. Skaka inte på stekpannan utan låt steka tills de får en fin stekyta. Vänd på köttbullarna med en gaffel och stek gyllenbruna på andra sidan. Lägg dem i en skål.
7. Sås: Koka ur pannan med buljong och grädde och smaka av såsen med salt och peppar. Låt koka tills såsen tjocknar något. Sila såsen om du vill ha den slät, det är såklart en smaksak.
8. Servera köttbullarna med mos, sås, pressgurka och rårörda lingon.

Av Jan-Erik Hagbohm

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons