Läckraste färsgratängen

Köttfärsgratäng med potatismos recept
Läcker och lyxig färsgratäng som får det lilla extra med gratinerad potatismos. Perfekt för både vardag och fest!
Annons
Köttfärsgratäng med potatismos recept
Lyxig köttfärsgratäng med potatismos – receptet får du här!

4 personer

600 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 orange paprika
2 msk smör eller margarin
3 msk tomatpuré
1 liten burk avrunna majskorn, ca 140 g
1 burk krossade tomater, 400 g
1 burk krossade tomater med smak av chili, 400 g
2 msk kalvfond
3 msk finhackade örter ex persilja och basilika
salt och peppar

Annons

Potatismos:
1 kilo mjölig potatis
1 dl varm mjölk
25 g smör eller margarin
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 äggula

Topping:
1 skivad tomat
1 dl riven lagrad ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och tärna paprikorna.

Hetta upp matfett i en stekpanna och fräs färsen smulig. Låt löken fräsa med i ett par minuter. Tillsätt tomatpurén och låt allt fräsa ytterligare någon minut.

Tillsätt tärnad paprika, majskorn, krossade tomater, kalvfond och hackade örter. Rör om och låt sjuda 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Potatismos: Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Låt potatisen ånga av. Mosa potatisen och tillsätt varm mjölk, matfett och äggula. Smaka av med salt och peppar.

Sätt ugnen 225°. Lägg moset i en spritspåse med ett krusig tyll.

Häll färsen i en ugnsfast, smord form. Spritsa potatismoset runt kanten. Skiva tomaten och fördela över färsen. Strö över riven ost.

Gratinera strax under mitten i ca 15 minuter eller till dess att moset fått fin färg. Garnera med kryddgrönt och servera, gärna med sallad, bröd och extra ost.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons