Köttfärslimpa med bacon och mozzarella

Köttfärslimpa med bacon och mozzarella
Krämig mozzarella som fyllning och krispigt bacon på toppen. Här får du recept på en köttfärslimpa med det lilla extra!
Annons
Köttfärslimpa med mozzarella och bacon
Foto: Anette Nilsson

Köttfärslimpa med bacon och mozzarella – recept

Prova detta festliga recept på köttfärslimpa med bacon och mozzarella kryddat med färsk rosmarin.

• 4 pers • 1 tim och 15 min

1 gul lök
1 ägg
½ dl ströbröd
1 msk dijonsenap
1 dl finhackade soltorkade tomater
1 msk hela fänkålsfrön
2 dl tomatjuice
500 g blandfärs
salt och peppar
1 kula mozzarella
1 pkt bacon, ca 140 g
4–5 små kvistar färsk rosmarin

Annons

Gräddsås
steksky
2 dl grädde
1–2 tsk majsstärkelse utrört i vatten

Grönsaker
3–4 morötter
olivolja till stekning
4 salladslökar
1 dl hackad persilja
2–3 msk kapris

Servering
kokt potatis
en sallad

Annons

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Finhacka löken. Blanda ägg, ströbröd, senap, soltorkade tomater, lök, fänkålsfrön och tomatjuice till en slät smet i en bunke. Tillsätt färsen och blanda väl. Smaksätt med salt och peppar.
3. Lägg hälften av färsen i en smord avlång brödform. Riv mozzarellan och fördela den ovanpå färsen. Lägg på resten av färsen. Lägg baconskivorna över och tryck ner dem vid kanterna. Stick ner rosmarinkvistarna mellan baconet.
4. Tillaga köttfärslimpan i ugnen i ca 45 minuter. Innertemperaturen ska vara ca 72° i mitten när den är färdig.
5. Gräddsås: Ta ut den färdiga köttfärslimpan ur ugnen och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt grädde i kastrullen och låt koka upp. Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.
6. Grönsaker: Skala morötterna och skär i skivor. Stek dem mjuka i lite olivolja i en stekpanna. Skiva salladslöken, låt steka med i någon minut. Blanda ner persilja och kapris.
7. Servera köttfärslimpan i skivor med såsen och grönsakerna. Ha gärna kokt potatis och en sallad till.

Av Jan-Erik Hagbohm

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons