Köttfärspaj med fetaost och krämig topping

Dubbelt så gott! Vi tog det bästa från moussaka - kryddig färs och krämigt täcke – och stoppade i den här läckra pajen med fetaost.
Annons
Mycket mums i samma form!

 

Köttfärspaj på grekiskt vis

6 port
Tid: 1 tim

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
200 g fryst tinad bladspenat
1 msk smör
1 pressad vitlöksklyfta
salt, peppar
400 g köttfärs
1 msk olja
2 krm mald kanel
1 tsk oregano
1/2 tsk torkad mynta
1 dl chilisås
150 g fetaost
2 dl riven ost

Annons

Topping:
3 dl turkisk yoghurt
1/2 tsk salt
2 krm peppar
1 dl riven ost
2 ägg

Annons

Garnering:
svarta oliver
mynta

1. Blanda pajdegen i en matberedare. Kavla ut och fördela den i en pajform, ca 24 cm i diam. Ställ formen kallt i 20 min. Förgrädda pajskalet i 200°, 10 min.
2. Fräs spenaten i smör med vitlök. Salta och peppra. Stek köttfärsen i olja, tillsätt salt, peppar, övriga kryddor och chilisås. Låt det svalna något. Skär fetaosten i småbitar och blanda ner den i spenaten.
3. Vispa samman toppingen. Lägg den rivna osten i botten i pajskalet. Lägg på spenaten och köttfärsen. Bred på toppingen. Grädda längst ner i ugnen i 200° ca 40 min.
4. Garnera med oliver och mynta. Servera med grekisk sallad gjord på tomater, gurka och rödlök.

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons