Krämig kycklingpaj med bacon

Krämig kycklingpaj med bacon
Stekta kycklingfiléer och bacon ger en matig paj. Paprikaröran ajvar relish bidrar med både läcker smak och färg.
Annons

4 personer

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten

Fyllning:
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör eller margarin
1 purjolök
1 valfri paprika
140 g tärnad bacon
2 msk smör eller margarin
 
Äggstanning:
2 dl gräddfil
1/2 dl ajvar relish, valfri styrka
3 ägg
3 dl vispgrädde
2 dl riven lagrad ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Garnering:
rostad tomatkvist
bacon
kryddgrönt

Blanda mjöl och matfett i en matberedare. Tillsätt vatten och arbeta samman till en degboll. Ställ i kylen i ca 10 minuter.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda i ugnens mitt i 225° ca 10 minuter.
Putsa kycklingfiléerna, salta och peppra. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn filéerna. Flytta över kycklingen till en smord eldfast form och stek vidare i ugnens mitt i 225° ca 15 minuter. Skiva kycklingen.
Ansa, skölj och strimla purjolöken. Kärna ur och tärna paprikan. Hetta upp matfettet och stek lök, bacon och paprikan blanka utan att det får för mycket färg. Spara lite bacontärningar till garnering.
Blanda samman samtliga ingredienser till äggstanningen.
Fördela lökfräset i det förgräddade pajskalet. Häll halva mängden stanning över och fördela den skivade kycklingen i stanningen.
Häll på resterande mängd äggstanning, peta med en gaffel så att stanningen rinner ner. Grädda pajen strax under ugnens mitt i 225° ca 35-40 minuter. Pajen ska ha stannat helt och fått fin färg.
Garnera med kryddgrönt, lite stekt bacon och en rostad tomatkvist. Servera.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons