Kyckling på risbädd med ädelost

Kyckling på risbädd med ädelost
Ädelost, vin och lite senap ger en spännande smakbrytning åt gratängen med kyckling och skinka på risbädd.
Annons

kycklinggratang

4 personer
4-6 portioner kokt ris
600 g kycklingfilé
salt, svartpeppar
2 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
2 tsk fransk senap
2 msk kalvfond
1 dl torrt vitt vin
140 g smulad gräddädel
1-2 grillade paprikor
2 msk hackad oregano
75 g kallrökt skivad skinka

Annons

Garnering:
hackad grillad paprika
timjan

Sätt ugnen på 200°.
Koka riset. Putsa kycklingen och dela filéerna på längden. Hetta upp smöret och bryn kycklingen runt om. Salta och peppra.

Fördela riset i en smord eldfast form. Placera kycklingen på en rad på risbädden.

Blanda grädde, senap, fond och vin i en kastrull. Låt blandningen koka ca 5 minuter. Häll såsen över kycklingen. Smula sönder osten och strö över gratängen.

Tärna de grillade paprikorna och ta undan lite till garneringen. Fördela resterande mängd paprikatärningar över gratängen, strö över oregano.

Gratinera strax under ugnens mitt 10-15 minuter. Ta ut formen.

Vik ihop skinkskivorna och placera på en rad i gratängens mitt. Gratinera ytterligare i ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg och kycklingen är klar. Garnera och servera.

Recept av Bitte Eson Forsberg
Foto Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons