4 personer
4 kycklingfiléer
8-10 soltorkade tomater
färska basilikablad
1 mozzarellaboll á 125 g
8 skivor parmaskinka
2 msk smör eller margarin
Morötter:
600 g morötter
100 g smör
½ dl vitvinsvinäger
2 msk finhackad dill
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Fetaostcrème:
150 g fetaost
2 dl kesella
1 msk hackad persilja
salt, peppar
Potatisgratäng:
10 potatisar
1 gul lök
salt
svartpeppar
3 dl grädde
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl riven lagrad ost
2 msk smör eller margarin
Garnering:
kryddgrönt, vi använde dill
Servering:
haricots verts
Sätt ugnen på 200°.
Kyckling: Putsa kycklingen och skär ett längsgående snitt i varje filé, så att det bildas en ficka. Skiva mozzarellabollen i skivor. Placera soltorkade tomater, basilikablad samt skivad mozzarella i fickan. Linda skinkskivor runt filén, fäst med tandpetare om det behövs.
Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn kycklingfiléerna runt om. Placera i en ugnsfast form och stek vidare strax under ugnens mitt till dess att kycklingen har 72 grader. Ta ut kycklingen och låt vila några minuter, skiva därefter upp den.
Morötter: Skrubba morötterna om du har små morötter, har du stora så skär dem i mindre bitar. Stek morötterna mjuka i matfettet på medelhög värme. Häll på vinäger som får koka in i morötterna. Grovhacka dillen och vänd ner. Avsluta med att salta och peppra
Fetaostcrème: Mosa fetaosten till såsen och blanda samman med kesella, persilja, salt och peppar. Ringla gärna lite flytande honung över vid serveringen.
Potatisgratäng: Skala och skiva potatis och lök. Varva allt i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar mellan lagren.
Koka upp grädde och mjölk. Häll blandningen i formen och avsluta med att strö över riven ost. Grädda i 200 grader i ca 40 minuter.
Servera tillsammans med haricots verts.
Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell