Italiensk kyckling med parmesanost

Kycklinggratäng med parmesan recept
Läckert krämig gratäng med kyckling, tomater, spenat och parmesan. Och så praktiskt med hela middagen i en form!
Annons

Kycklinggratäng med parmesan recept

4 personer

4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm stött rosépeppar
2 msk smör eller margarin
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
120 g småbladig spenat
15 cocktailtomater, gärna i olika färger
1,5 dl riven parmesanost

Annons

Rostad potatis:
800 g delikatesspotatis
3 msk olivolja
2 msk finhackade valfria örter

Garnering:
kryddgrönt
rostad tomatkvist

Servering:
riven parmesansost

Sätt ugnen på 225°.

Potatis: Tvätta och halvera eller kvarta delikatesspotatisen. Finhacka örterna. Fördela potatis i en bakplåtspappersklädd långpanna. Blanda örter och olja och häll över potatisen, blanda om. Rosta i ugnens mitt i cirka 25-30 minuter.

Kyckling: Putsa kycklingen och salta och peppra runt om. Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn kycklingen runt om.
Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt purjolök och vitlök i stekpannan och låt detta fräsa med i ett par minuter. Tillsätt grädde, vatten samt kycklingfond. Ansa spenaten och vänd ner i såsen. Låt blandningen koka upp. Halvera tomaterna. Riv osten.

Ta av stekjärnet och lägg över kycklingen i en smord ugnsfast form. Häll på såsen. Fördela tomaterna i formen och strö över riven parmesanost. Lägg tomatkvisten vid sidan av. Gratinera strax under ugnens mitt i ca 15-17 minuter, kycklingen ska ha en innertemperatur på 72°. Garnera med riven parmesanost.

Av Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons