Läckert för många – lax med saffranssås – recept

Läckert för många – lax med saffranssås – recept
Fixa festmiddagen på mindre än en timme. Laga räkfylld lax i ugnen och servera med en krämig saffranssås.
Annons
Garnera den räkfyllda laxen med fikon, broccoli och stjärnfrukt.
Festligt och supersmarrigt! Foto: Lisa Björner

Lax med räkor och saffranssås – recept

8 portioner
45 minuter

Ingredienser
1,6 kg laxsida med skinn
1 tsk salt
2 krm peppar

Fyllning
500 g räkor med skal
100 g färskost, naturell
1 dl riven lagrad ost
2 msk hackad dill
1 tsk tomatpuré
1 krm cayennepeppar

Annons

Sås
5 dl vatten
3 msk fiskfond
1 1/2 dl crème fraiche
2 tsk tomatpuré
0,5 g saffran
2 dl grädde
4 msk vetemjöl
1 tsk salt
3 msk hackad dill

Garnering
kokt broccoli
fikon
stjärnfrukt

Servering
kokt potatis
spenatsallad

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg fisken på ett ugns- säkert fat med bakplåtspapper. Salta och peppra. Skär ett snitt, men inte igenom, i mitten av fisken.
3. Skala räkorna och grovhacka hälften. Blanda hacket med resten av ingredienserna till fyllningen. Lägg röran i fickan på fisken. Ställ in längst ner i ugnen ca 20 minuter eller till en innertemperatur på 56°.
4. Blanda allt till såsen utom dillen i en kastrull och koka upp under omrörning. Sjud 5 minuter. Tillsätt dillen.
5. Garnera laxen med räkor och dill.
6. Servera med såsen, kokt potatis, broccoli, färska fikon, stjärnfrukt och spenatsallad.

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons