Läcker nyårsmeny med klassiska smaker

treräters meny
Fira in det nya året med en sagolik trerätters med klassiska smaker. Förrättstallrik med löjrom blir en perfekt start. Till huvudrätt frestar klassikern oxfilé toppad med bacon. Desserten är en dröm av hemgjord vaniljglass med maränggömma toppad med fräsch hallonsobet.
Annons
Inled med läcker löjromstallrik.
Inled med läcker löjromstallrik.

Festmeny:

Förrätt

Löjromstallrik

4 port
20 min

2 skivor kavring
ca 80 g precis tinad löjrom eller Kalix löjrom
1 1/2–2 dl smetana, syrad grädde
ca 1/2 dl hackad rödlök
ca 1/2 dl hackad gräslök
4–8 kokta kalla mandelpotatisar el delipotatisar
dillkvistar

Annons

1. Skär bort hårda kanter och smula bröden i en mixer. Rosta dem i torr stekpanna. Låt svalna.
2. Förbered alla råvaror, verkar löjrommen blöt så låt den rinna av i en sil. Vispa smetanan till spritskonsistens.
3. Vid servering läggs högar av löjrom, hackad rödlök och gräslök, skivad potatis samt spritsad smetana i en ring på en tallrik. Garnera med rostad kavring och dillkvistar. Servera genast.

Annons

Oxfilé med krispig bacontopping.
Oxfilé med krispig bacontopping.

Huvudrätt

Oxfilé med baconströssel och potatisspiraler

4 port
1 tim och 30 min

4 oxfilébitar à 150 g
smör till stekning
salt, peppar

Tomatmajonnäs:
1/2 finhackad rödlök

ca 3 hackade romanticatomater
5 hackade soltorkade tomater i olja
2 msk crème fraiche
1/2 dl majonnäs

Snurrpotatis:
8 jämnstora potatisar
smält smör
finriven parmesanost

Baconströssel:
ca 50 g pankoströssel
140 g alspånsrökt bacon

Till servering:
4 klasar romanticatomater

1. Blanda samman tomatmajonnäsen, smaka av med salt och peppar. Låt mogna i kyl till servering.
2. Stick en tjock grillpinne av trä rakt igenom varje potatis på längden. Skär med en kniv runtom så det blir en spiral. Dra ut spiralen försiktigt och pensla rikligt runt om med smält smör. Salta och peppra samt rulla dem i parmesan. Stek i 225°, 25–30 min tills potatisen mjuknat men ändå håller formen. Dra ut grillpinnarna.
3. Rosta pankoströsslet i ett tunt lager i 150° till gyllenbrun färg, 3–5 min.
4. Ringla olja över romanticatomaterna och rosta dem i 150° tills de mjuknat.
5. Knaperstek under tiden baconet och låt rinna av på hushållspapper. Blanda hackat bacon med pankon till baconströssel, krydda med nymald peppar.
6. Bind ev ett steksnöre runt filéerna så att de håller formen. Krydda de rumstempererade oxfilébitarna väl med salt och peppar. Bryn dem runt om i het panna med smör, sänk värmen och efterstek till innertemp 55–65°, vänd dem då och då. Ta bort ev snöre före servering.
7. Fördela spiralpotatis, filé och tomatmajonnäs och strö över baconströssel. Servera med rostade tomater och sallad.

Annons

Tips!
Vill du att det ska gå snabbare, gör hasselbackspotatis.

Glass med maränggömma och topping av sorbet.
Glass med maränggömma och topping av sorbet.

Dessert

Glass med maräng och sorbet

6 port
25 min + 8 tim i frys

2 äggulor
2–3 msk florsocker
1 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
6 maränger
6 kulor hallonsorbet

Garnering:
2 dl blandade bär, t ex hallon/blåbär
mynta
siktat florsocker

1. Vispa äggulorna med florsockret tills de blir riktigt pösiga. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna i äggsmeten.
2. Vispa grädden luftig men inte grynig. Vänd ner äggsmeten i grädden.
3. Häll smeten i formar, helst silikon, stick ner en maräng i varje och ställ i frysen.
4. Ta ut formarna 5–8 min före servering. Stjälp upp och lägg en kula sorbet på varje.
5. Garnera med bär och mynta och sikta över florsocker. Servera genast.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons