Läcker rotfruktspaj med örter recept

Rotfruktspaj
Gör en härlig vegetarisk paj med morot, palsternacka, purjolök och squash. Bäst blir rotfruktspajen med vällagrad ost i fyllningen. Ät den som den är eller servera grillad korv eller kallskuret till om så önskas.
Annons
Rotfruktspaj
Njut av nyskördade rotfrukter i en paj! Foto: Anders Norrsell

Recept läcker rotfruktspaj med örter

4 portioner

Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
3 morötter
2 palsternackor
1 purjolök
1/2 squash

Äggstanning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl riven lagrad ost
3 msk finhackat kryddgrönt
1/2 dl färdig paprika- el tomatpesto
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Annons

Ugn 225°

 

Annons

Så här gör du rotfruktspaj med örter

1. Pajdeg: Arbeta samman mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Svep in i plastfolie och låt vila kallt ca 20 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam, och nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

3. Fyllning: Skrubba eller skala morot och palsternacka. Ansa, skölj och skiva purjolöken. Skölj och skär squashen i tunna skivor, gärna med en osthyvel.

4. Förväll morot och palsternacka i lättsaltat vatten. Spola genast av med iskallt vatten och låt rinna av. Fördela morot, palsternacka och purjolök i pajskalet.

5. Vispa samman ingredienserna till äggstanningen och häll den över fyllningen. Lägg squashskivorna omlott runt pajens kant.

6. Grädda mitt i ugnen tills fyllningen är fast och ytan har fått fin färg, 40–45 min.

Annons

 

Squashpaj med fetaost

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Tävla med Maud!

ANNONS

Tävla med Maud Onnermark!

Läs mer och tävla här!

Dela på:

Annons
Annons
Annons
Annons