Läckert lyxig lax

Festmiddag på drygt en halvtimme.
Festmiddag på drygt en halvtimme.
Annons
lax med sås
Festmiddag på drygt en halvtimme.

4 port
Tid: ca 35 min

ca 600 g färsk laxfilé (gärna mittbit)
salt, peppar
2–3 msk hot sweet chili-sås
saft och fint rivet skal från 1/2 citron
2 msk olja
2 msk hackad timjan
2 msk hackad dill
ev chili/limekrydda
200 g skalade räkor

Annons

Sås:

3 dl valfri kall crème fraiche el gräddfil
2 msk majonnäs
ca 50 g röd stenbitsrom
2 msk hackad rödlök
smaka av med pressad citronsaft, salt, peppar och dill

1. Välj en färsk laxsida, ev en mittbit. Kontrollera att alla ben är bortplockade men skinnet kan vara kvar. Lägg laxsidan på en bakpapperstäckt plåt.
2. Salta och peppra. Blanda chilisås, saft och skal från citron, olja och kryddor, täck laxsidan med hälften av blandningen. Strö till sist över chili/limekrydda för extra sting. Sätt in laxen i 175° ca 20 min eller tills laxbiten blir ogenomskinlig (gör ett snitt för att kolla).
3. Blanda samman såsen. Servera kokt potatis, laxbiten garnerad med räkorna blandat med resterande marinad, sås, grönsaker och citronklyftor.

Läs också:

Av Marianne Liljenberg
Foto: Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons