Läckert och snabbfixat – trerätters festmeny

Läckert och snabbfixat – trerätters festmeny
Laga i raketfart! Gurksnurror med avokadokräm, skaldjurssoppa och pampig avslutning med tiramisu serverat i glas. Supergott och klart på bara drygt en timme.
Annons
Firargott som är enkelt att fixa.

Snabba menyn

Avokadokräm med gurksnurror
4–6 port
20 min

2 mogna avokador
1–2 tsk pressad citronsaft
100 g naturell färskost
salt, peppar

Gurksnurror:
ca 1 1/2 gurka, inte alltför tjock
1 tub pepparrotsgrädde, ca 65 g
8 –12 skivor kallrökt skinka
sallad

Annons

Garnering:
140 g alspånsrökt bacon
ärtskott

1. Stek baconskivorna knapriga och låt rinna av på hushållspapper.

2. Mixa avokado, citronsaft och färskost. Smaka av med salt, peppar och ev mer citronsaft.

3. Fördela röran i större snapsglas. Hyvla gurkan på längden, tryck ut en sträng pepparrotsgrädde i mitten och lägg på anpassad skiva skinka. Rulla ihop och fäst ev med tandpetare.

Annons

4. Hacka baconet, värm det kort i mikron om det har mist knaprigheten. Fördela glaset med avokadokräm, sallad och två gurksnurror på varje tallrik.

5. Garnera med ärtskott. Strö smulad bacon över.

Tips!
Tillsätt fint riven vitlök i avokadokrämen!

Suverän skaldjurssoppa
4–5 port
30 min

1 pkt skaldjursmix, 350 g
1 purjolök
2 fint rivna vitlöksklyftor
smör el olja till stekning
salt, peppar
2–3 msk hackad persilja
3 dl torrt vitt vin
1 pkt frysta musslor med skal, 450 g
1 mindre fänkål
2 msk hummerfond
4 dl fisk- el grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 klase romanticatomater

Annons

1. Tina skaldjursmixen, helst i kyl. Låt rinna av väl.

2. Strimla purjolöken fint. Fräs den i matfett tillsammans med vitlöken i ett par min. Salta och peppra. Tillsätt hälften av persiljan och vinet. Koka samman i ca 2 min.

3. Koka de frysta musslorna under lock i ca 6 min, ta upp dem, släng stängda musslor.

4. Tillsätt tunt skivad fänkål i mindre bitar. Häll över fond, buljong och grädde. Puttra samman i ca 8 min eller gärna längre om man har tid, ju längre, desto godare smak.

5. Rosta tomaterna i lite olja under tiden i 200°, 10–15 min.

6. Tillsätt skaldjursmixen i soppan när det återstår någon minut av koktiden. Hetta upp och tillsätt sist musslorna i sitt skal och låt allt bli varmt. Smaka av.

Annons

7. Toppa soppan med hackad persilja och rostade tomater. Servera ljust surdegsbröd till.

Tiramisu i glas
20 min

1 1/2 dl bryggt starkt kaffe el espresso
3/4 dl kaffelikör, typ Kahlua
3/4 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 g mascarponeost
1 msk florsocker
kakao
ca 8 st savoiardikex
ca 50 g mörk choklad av god kvalitet
mynta
ev några valfria bär

1. Koka upp kaffe, likör och socker i en kastrull under omrörning. Sjud samman på svag värme i ca 10 min till en aning simmig konsistens. Kyl i kallt vattenbad.

2. Vispa grädden ganska hårt och blanda i mascarpone och florsocker.

3. Bottna varje glas med mascarponekräm, sikta över kakao. Dela kexen i mindre bitar och lägg dem över krämen. Häll lite av den avsvalnade kaffesirapen över kexen och fortsätt lägg lager på lager. Avsluta med mascarponekräm.

4. Sikta över kakao och riv över mörk choklad. Garnera med mynta och ev bär. Kan med fördel göras någon timma före servering.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons