Lammstek med konjakssky

Lammstek med konjakssky
Lättlagad lammstek som sköter sig själv i ugnen. En härlig bonus är att det doftar ljuvligt gott i köket!
Annons

4 portioner
1 kg benfri lammstek
1 1/2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk smör
2 gula lökar
Fyllning:
3 vitlöksklyftor
1/2 dl finhackad persilja
3 msk finhackad rosmarin
½ citron, rivet skal
Garnering:
rosmarin
flingsalt
Servering:
konjakssky, se recept
grön sparris
strimlade soltorkade tomater

Annons

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Ta bort nätet om lammsteken är nätad. Vik ut köttet och putsa bort lite av fettet om det behövs. Gnid in köttet med salt och peppar.
3. Fyllning: Blanda finhackad vitlök, örter och citronskal, och fördela på lammsteken. Lämna en kant runt om utan fyllning. Rulla ihop steken och bind upp med steksnöre.
4. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet runt om. Lägg över köttet i en ugnsform och stick in en köttermometer. Skala och klyfta löken, och lägg den runt köttet i formen. Tillaga mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på ca 62°. Låt köttet vila i ca 15 minuter innan du klipper bort snöret och skivar upp köttet. Garnera med flingsalt och örter. Servera med kokt grön sparris och strimlade soltorkade tomater.

Konjakssky
4 portioner: Häll stekskyn och löken från lammet i en kastrull. Tillsätt 3 msk konc oxfond, 3 dl vatten, 1 dl konjak, 5 svartpepparkorn och 1 tsk soja. Koka upp och sjud i ca 10 minuter. Mixa skyn slät. Koka upp och vispa ner 1 1/2 rumsvarmt smör.

Recept: Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons