Läcker lammstek – recept

Läcker lammstek – recept
Köksskolan: En saftig och god lammstek är festlig bjudmat som räcker till många. Det behövs bara lite förarbete – sedan gör ugnen resten.
Annons
Följ våra enkla steg för steg-instruktioner så har du snart en läcker lammstek på bordet. Foto: Linda Prieditis

Köksskolan: Lammstek med vitlök och örter

6 port
2 tim

1 kg lammstek, benfri
1 ekol citron, rivet skal
300 g kvistcocktailtomater

Fyllning:
ev 35 g sardellfiléer
4 vitlöksklyftor
4 kvistar rosmarin
4 kvistar timjan
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Annons

Skysås:
4 dl sky och vatten
1 msk soja
1 1/2 msk majsena majsstärkelse
1 dl rödvin

1. Skala vitlöken och plocka örtkvistar från krukorna.

2. Blanda ihop fyllningen. Lägg i stekens hål (efter det borttagna benet).

3. Bind upp steken med bomullssnöre. Kolla hur muskeltrådarna går, lättare att se när köttet är rått. Den färdiga steken skärs senare upp tvärs över muskeltrådarna.

4. Gnid in steken med salt och peppar. Lägg i ugnsform. Riv citronskalet (bara det gula) och lägg på steken. Sätt i köttermometer med spetsen i stekens mitt. Stek i 200° längst ner i ugnen, till innertemperatur 60° för rosa stek, ca 1 1/2 tim. Lägg tomaterna bredvid steken när 10 min av tiden återstår. Låt den färdiga steken vila i folie ca 20 min: temperaturen utjämnas, köttsaften behålls.

Sås: Sila och mät upp sky och soja i kastrull. Koka upp. Blanda stärkelse och vin, rör i. Sjud några min. Krydda. Servera med potatisgratäng, sås, sparris och ugnsstekta tomater.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons