Lättbakad mjuk apelsinkaka med kardmumma – recept

Lättbakad mjuk apelsinkaka med kardmumma – recept
Lättbakat med mycket smak. Saftig mjuk kaka med smak av citrus och kardmumma. Det går bra att ersätta klementinsaften med pressad apelsin.
Annons
Kardemumma, apelsin och klementin samsas i den här underbara mjuka kakan.
Sätt smak på mjuka kakor med säsongens citrusfrukter. Foto: Olof Abrahamsson

Kryddig citruskaka – recept

10 bitar
1 timme

Ingredienser
1 dl saft av klementin (ca 3 st)
1 apelsin, fint rivet skal
150 g smör, rumstempererat
2 dl socker
1/2 dl rapsolja
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl filmjölk eller yoghurt
1 tsk stötta kardemummakärnor
1 krm salt

Annons

Glasyr
ca 2 1/2 dl florsocker
2–3 msk saft av klementin

Garnering
ca 2 klementiner i klyftor
ev mynta

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Pressa ut ca 1 dl saft från klementinerna. Skrubba apelsinen i hett vatten och riv av skalet fint.
2. Vispa smör, socker och olja. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Sikta ner vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt yoghurt, kardemumma, salt, klementinsaft och apelsinskal. Rör till en jämn smet.
3. Häll smeten i en smord, väl bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i ugnens nedre del, ca 50 min. Prova med sticka, tiden kan variera beroende på vilken form som används. Låt kakan vila i ca 5 min innan den stjälps upp.
4. Glasyr: vispa ner klementinsaften i florsockret efter hand till lagom konsistens. Häll det över kakan och garnera med klementinklyftor.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons