Lättbakad päronkaka med mintsmak i långpanna

En lättbakad päronkaka med mintsmak – perfekt för bjudningen.
Att baka i långpanna har sina fördelar. Du får extra många kakor när du ska ha kalas – eller när du vill fylla frysen. Här är ett lättbakat recept på en päronkaka med mintsmak.
Annons
En lättbakad päronkaka med mintsmak – perfekt för bjudningen.
En lättbakad päronkaka med mintsmak – perfekt för bjudningen.

Recept: Päronkaka med mintsmak

En festlig vuxenkaka med smak av mandelmassa, päron och fin brytning med mint från after eight.

Portioner: 35 bitar

  • 500 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljpulver

Till fyllning

  • 6–7 päron, ca 700 g
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 100 g valnötter, grovhackade
  • 100 g hasselnötter, grovhackade

Till smultoppingen

  • 3 dl vetemjöl
  • 11/2 dl strösocker
  • 65 g smör, rumstempererat

Topping

  • 150 g after eight

Så här bakar du päronkaka med mintsmak i långpanna

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Grovriv mandelmassan och blanda med ägg och vaniljpulver till en jämn smet. Bred ut på ett smort bakplåtspapper och placera i en ugnsform, 30×40 cm.
  3. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  4. Fyllning: Skala päronen och skär i tunna klyftor. Vispa ägg och strösocker poröst, blanda ner valnötter och hasselnötter.
  5. Häll nötvispet på kakbottnen och bred ut i ett jämnt lager. Fördela päronklyftorna överst.
  6. Smultopping: Blanda mjöl, socker och smör smuligt. Fördela smulet ovanpå kakan.
  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Ta sedan ut kakan och lägg på after eight-bitarna. Grädda ytterligare ca 15 minuter tills chokladen smälter, öka eventuellt värmen något så att kakan får en fin yta.
  8. Låt kakan svalna och skär sedan i önskade bitar. En klick grädde är gott till.

Av: Louise Bondebjer

Annons

Bild: Sophie Håkansson

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons