Laxbiffar med sallad och basilikasås

laxbiffar-med-farsk-lax-och-rokt-lax-recept
Lax är både gott och nyttigt. Testa dessa saftiga laxbiffar med både färsk lax och kallrökt lax samt dill och gräslök.
Annons
laxbiffar-med-farsk-lax-och-rokt-lax-recept
Laxbiffar med färsk lax och rökt lax serveras med matig sallad och en krämig basilikasås. Foto: Ulrika Pousette

Laxbiffar med färsk lax och rökt lax – recept

• 6 port • 30 min

1 bit färsk laxfilé, 750 g
1 bit kallrökt lax, 250 g
1 dl finskuren gräslök
½ dl hackad dill
¾ tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning

Annons

Sallad
ca 250 g blandad sallad och salladsskott
2 morötter
500 g kokta rödbetor
2 tsk pressad citron
¾ dl solros- och pumpafrön, rostade

Basilikasås
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1 kruka basilika
2 dl neutral olja
½ vitlöksklyfta, pressad
3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

1. Skär bort skinn och ben från laxen. Skär laxen i mindre bitar och finfördela i matberedare, men kör inte för länge. Tillsätt gräslök, dill, salt och peppar och kör snabbt samman det.
2. Forma tolv små biffar och lägg dem på en skärbräda.
3. Basilikasås: Lägg ner ägget i kokande vatten och koka 3 minuter. Lägg senapen i en mixerskål. Gröp ur ägget direkt i bunken. Lägg ner basilikabladen och finfördela dem. Tillsätt oljan droppvis och fortsätt köra till en tjock sås. Smaka av med vitlök, salt och nymald peppar.
4. Sallad: Fördela salladen på ett stort fat. Koka upp saltat vatten. Hyvla breda remsor av morötterna, förväll dem 1 minut i det kokande vattnet. Klyfta rödbetorna. Fördela morotsband och rödbetor på salladen. Pressa över citronsaften och strö över fröna.
5. Hetta upp smör, stek biffarna hastigt på båda sidor. Servera dem tillsammans med salladen och basilikasåsen.

Av Maud Onnermark

Läs också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons