Laxtårta med räkor och pepparrot

Laxtårta med räkor och pepparrot
Lax, räkor, krämig färskost och pepparrot. En riktig festtårta som passar fint både som förrätt och på ett buffébord.
Annons

Laxcheesecake
6–8 personer
Botten:
200 g kavring
100 g smör

Fyllning:
4 gelatinblad
200 g kallrökt skivad lax
250 g oskalade räkor
1 liten rödlök
2 msk finklippt gräslök
3 msk finhackad dill
3 msk finriven färsk pepparrot
400 g färskost
2 dl gräddfil
1/2 dl små gröna ärter

Annons

Garnering:
ca 20 räkor, skalade
2 msk finhackad rödlök
1 msk finklippt gräslök
dillvippor
ev blåklint

1. Botten: Kantskär och mixa brödet, gärna i en matberedare. Smält smöret. Blanda smör och smulor och tryck ner i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Kläm fast ett smort bakplåtspapper i botten på formen. Låt vila i kylen.
2. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Strimla laxen fint. Skala och grovhacka räkorna. Skala och finhacka löken. Blanda gräslök, dill, pepparrot, färskost och gräddfil. Krama ur gelatinbladen noga och smält dem på svag värme i lite vatten. Tillsätt lite fyllning och rör om. Blanda ner gelatinblandningen i fyllningen. Tillsätt lax, räkor, lök och ärter.
3. Fördela fyllningen över bottnen och släta till ytan med en slickepott. Låt stå kallt, minst 5 timmar men gärna över natten.
4. Vid servering: Garnera med skalade räkor, lök, gräslök, dill och gärna lite blåklint.

Recept: Bitte E:son Forsberg
Foto: Anders Norrsell

Prova också:

 

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons