Laxgratäng med apelsin – recept
4 personer
smör till formen
1 påse babyspenat
4 portionsbitar laxfilé
salt och peppar
Gratängsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
3–4 dl mjölk
salt och peppar
1 knivsudd riven muskotnöt
1 apelsin, rivet skal och pressad saft
1 äggula
1 dl hackad persilja
100 g fetaost
Garnering:
persilja
apelsinskivor
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smörj en ugnsform. Grovhacka spenaten och lägg i botten av formen.
3. Krydda laxen med salt och peppar och lägg laxen på spenaten.
4. Gratängsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, under kraftig vispning. Låt såsen koka tills den tjocknar lite grann. Krydda med salt, peppar, muskotnöt, apelsinskal och apelsinsaft. Ta kastrullen från plattan och tillsätt äggulan. Rör ner persiljan.
5. Tärna fetaosten och strö över laxen, häll gratängsåsen överst. Gratinera till fin färg, ca 20 minuter. Garnera med persilja och apelsinskivor.
Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson