Laxgratäng med räkor – recept

Laxgratäng med räkor - recept
Bjud på härlig gratäng med lax och vinsås. Klicka eller spritsa mos runt om och sätt in i ugnen. Garnera med räkor.
Annons
Perfekt både som bjudmat. Gratäng med lax och räkor.
Finstämda smaker i härlig fiskgratäng med lax och räkor. Foto: Lisa Björner

Laxgratäng med räkor – recept

4 portioner
50 minuter

Ingredienser
500 g laxfilé i portionsbitar
1 tsk salt
2 krm peppar
1 dl riven ost

Potatismos
750 g potatis
1 msk smör
1 äggula
2 msk mjölk
1 tsk salt
2 krm peppar

Annons

Sås
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vitt torrt vin
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk tomatpuré
2 msk hackad dill
1 tsk salt
2 krm peppar
200 g räkor med skal

Garnering
räkor
dill
röd kaviar

Servering
citron
sallad

Gör så här
1. Börja med potatismoset. Skala potatisen, dela i bitar och koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa potatisen med en elvisp direkt i kastrullen. Tillsätt smör, äggula, mjölk, salt och peppar och mixa ihop moset.
2. Sätt ugnen på 250º. Koka laxbitarna i saltat vatten några minuter. Tag upp med hål- slev och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Salta och peppra.
3. Smält smöret i en kastrull, rör ner mjöl och späd med grädden. Koka upp under omrörning. Sjud några min. Tillsätt resten av såsingredienserna under omrörning. Salta och peppra. Skala och dela räkorna och blanda ner dem.
4. Spritsa eller klicka ut potatismos runt fisken.
5. Häll såsen över fisken och strö över osten. Sätt in den längst ner i ugnen 10–15 minuter tills gratängen är varm och har fått fin färg.
6. Garnera med räkor, dill och ev romkorn. Servera med citron och sallad.

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons