Laxterrin med räkor och gräslökssås

Laxterrin med gräslökssås
Bjud på en läcker laxterrin med räkor och gräslökssås. Perfekt på en skaldjursbuffé!
Annons

Laxterrin med gräslökssås

Laxterrin med räkor och gräslökssås

8 bufféportioner
400 g laxfilé
5 dl fiskbuljong av tärning
salt och peppar
2 ½ dl crème fraiche
2 ägg
25 g smör
200 g spenat
1 knivsudd muskotnöt
200 g skalade räkor, ca 500 g oskalad vikt

Annons

Garnering:
1 citron, delad på mitten
ca 20 skalade räkor
1 ask krasse

Servering:
gräslökssås, se recept nedan

1. Sätt ugnen på 150°.
2. Tärna laxen. Koka upp buljongen. Lägg i laxen och låt koka,10 minuter. Häll av buljongen. Lägg laxen i en skål och mosa den med en gaffel. Salta och peppra.
3. Vispa samman crème fraiche och ägg.
4. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i spenaten och krydda med muskot. Stek på svag värme, 5 minuter. Mixa. Tillsätt hälften av ägg- och crème fraicheblandningen till spenaten.
5. Hacka räkorna. Blanda hackade räkor och lax, och blanda ner resten av ägg- och crème fraicheblandningen.
6. Klä en avlång form, ca 1 liter, med bakplåtspapper.
7. Lägg i hälften av laxsmeten i botten på formen. Lägg på spenatröran och avsluta med laxsmet. Slå formen lite mot köksbänken så att luftfickor försvinner. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen i ett vattenbad med varmt vatten och tillaga i ugnen till en innertemperatur på 60°, ca 1 timme. Låt kallna innan den tas ur formen.
8. Vid servering: Garnera med citron, räkor och krasse.

Gräslökssås

Blanda 3 dl crème fraiche, rivet skal från 1 citron, 1 skalad och finhackad schalottenlök och 3 msk hackad gräslök. Smaka av med salt  och peppar.

Recept: Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Prova också:

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons