Lyxig Key limepaj

limepaj-recept
Söta och syrliga smaker balanserar fint i denna limepaj med mör digestivebotten.
Annons
limepaj-recept
Limepaj – en drömdessert där sött möter syrligt.

Limepaj – recept

Key limepaj är en klassisk amerikansk paj med botten av digestivekex samt krämig och sötsyrlig fyllning av kondenserad mjölk, ägg och lime. Här får du ett enkelt recept på denna paj som är god till efterrätt eller till kaffet.

Annons

• ca 12 bitar

botten
100 g smör el margarin
12 digestivekex
2 msk rörsocker

fyllning
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk, 397 g
1 dl färskpressad limesaft, 3–4 frukter

servering
1½ dl vispgrädde
½ tsk florsocker
1 lime i skivor

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält matfettet och låt svalna. Krossa kexen till fina smulor och blanda med rörsocker och det smälta matfettet. Arbeta samman till en smulig massa.
3. Tryck ut massan i en pajform, ca 26 cm, gärna med löstagbar kant. Tryck först ut i formens botten, därefter resterande massa på kanterna. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen i 7–8 minuter. Sänk värmen till 175°.
4. Blanda alla ingredienser till fyllningen utan att vispa och häll smeten i pajskalet. Grädda i ca 20 minuter, eller tills fyllningen nätt och jämnt har stannat. Den stelnar när den svalnar. Lossa varsamt den kalla pajen.
5. Servering: Häll grädden i en liten bunke och blanda ner florsockret. Vispa grädden tjock och fluffig. Spritsa ut på den kalla pajen. Garnera med limeskivor.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Mer recept och inspiration från allas.se:

Dela på:

Annons