
Lingoncheesecake
8–10 bitar
Tid: 1–1 1/2 tim
Botten:
150 g digestivekex
50 g pepparkakor
75 g smör
Fyllning:
2 ägg + 1 äggula
1 dl florsocker
200 g färskost naturell av philadelphiatyp
fint rivet skal och saft från 1 lime
2 dl crème fraiche
Garnering:
2 1/2 gelatinblad
1 1/2 dl koncentrerad lingondricka
ca 1 dl lingon (inte helt tinade)
1. Smula sönder kexen och pepparkakorna i en matberedare, smält smöret och häll i, kör samman till en massa.
2. Tryck ut massan i en bakpappersklädd form med löstagbar botten (ca 23 cm i diam). Grädda bottnen i 175° i ca 10 min.
3. Vispa samman ägg och florsocker. Tillsätt ost, limeskal och -saft och crème fraiche under vispning till en jämn massa. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare i samma temperatur ca 30 min eller tills den precis har stannat.
4. Låt svalna och ställ in formen i kylen för att kallna.
5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Hetta upp hälften av lingondrickan och rör ner de urkramade gelatinbladen. Tillsätt resterande lingondricka och låt svalna till simmig konsistens. Fördela de halvfrusna bären över cheesecaken och skeda försiktigt över gelatinlösningen. Låt stelna i kyl.
AV MARIANNE LILJENBERG
FOTO: ERIK KARLSSON